fredag 30 oktober 2009

Hajfiske i Sverige

Jag har nu packat fiskesakerna och beger mig till Sverige idag. Imorgon väntar en fiskedag ombord på Confidence och målet är pigghaj. Vi är fyra stycken som fiskar och det är Magnus Karlsson, Jörgen Larsson och skepparen Mikael Karlsson. Veckans hajrapporter har vart riktigt bra, men pigghajen kan snabbt försvinna från området. Imorgon får vi svar om den är kvar eller inte, följ bloggen för rapportering. Fick reda på att Ola var nere i Sundet och fiskade. Han har idag fångat en kummel på 800 gram +, vilket är en ovanlig fisk för att vara i Sverige och speciellt i Öresund. Dessutom är den som mest aktiv om natten. Idag har nog denna storfiskare haft lite matjord i fickorna... Han fiskar ytterligare en dag och kanske två om vädret tillåter, låt oss se vad han mer lyckas lura upp.

tisdag 27 oktober 2009

Lyckat hummerfiske


Igår låg havet som en spegel och fiskesuget blev maximalt. Tyvärr var tiden för knapp för att hinna styra upp något fiske. Istället passade vi på att kolla hummertinorna, vilket slutade med en god fångst. Våra fem tinor som var ute resulterade i tre hummrar. Återigen var en av tinorna borta...

tisdag 20 oktober 2009

Söndagsfiske

I söndags hade yr.no lovat svaga vindar, upp till 4 m/s. Ett perfekt väder för djuphavsfiske tänkte jag. På morgonen var det i stort sett helt spegelblank på havet och man trodde det knappt var sant. Gjorde en första drift på ett nytt ställe utan ett enda napp. När Espen sedan kör upp för en ny drift och jag går ner i båten för att vila ögonen i fem minuter. När jag sedan kommer upp går det vita vågor och vinden har ökat emot 8 m/s. Eftersom vi fiskade från båten "hoggafjell" var det bara en sak att göra, ankra. Det kändes dock inte lika hett att ankra upp på den nya platsen som inte ens gett ifrån sig ett napp. Vi beslutar oss om att dra till en säkrare position. I båtens maxfart, 7 knop, tuffar vi långsamt bortåt. Mycket av tiden har gått åt vid transporten och agnfisket, och vi har bara några timmar kvar innan det mörknar. Vi släpper ankaret och hinner i stort sett bara komma ner till botten innan vinden vrider och ankringen skiter sig. Vi ligger en liten bit från kanten, men har ändå ett djup på 230-240 meter. Vi provar en loiten stund och får två lubbar upp till cirka fyra kilo. Åsmund får efter någon timme en blåkäxa på 710 gram. Man känner sig besviken över vårat blygsamma resultat och i sista halvtimmen tar vi och backar båten, mot kanten. Det tar cirka 15 minuter innan både Åsmund och Espen står med böjda spön, men själv sätter mig sig stenhårt i botten och får assistera åt mina fiskekamrater. En långa på cirka 5 kg och 10 kg flyter upp, där Espen stod för den största.

Igår skulle vi kolla hummertinorna och jag var nästan säker på att minst en hummer skulle ha krypit in i någon av tinorna. Tyvärr var det redan någon nyfiken som hade hunnit före oss... En tina var helt tom, även på agn, i de två andra var det totalt tre krabbor. Och den fjärde var borta....

fredag 16 oktober 2009

Fiske i helgen

Det är ganska många båtar som ska ner till sundet i helgen, och vi kommer garanterat kunna läsa om några häftiga fångster. Jag rapporterar om det jag hör.
Själv befinner jag mig just nu uppe i Målöy, som ligger i västra Norge, norr om Bergen. Tyvärr har jag inte med mig fiskeutrustningen. Hade vart grymt skoj annars att ha provat efter havsål, havsmus eller kummel, men det får bli av i framtiden.
Är vädret bra på söndag finns det möjligheter att det blir djuphavsfiske i Langesund. Om annat, så får man prova inomskärsfisket.

onsdag 14 oktober 2009

Första hummern landad!

Drog upp hummertinorna idag och fick en massa krabbor, omkring 40 stycken. I den sista tinan var det faktiskt en hummer som fick följa med hem för att tillagas. Detta var den första riktiga hummerna jag smakat (frånsett den där vakuumförpackade sörjan), och smakade otroligt gott. Hoppas på fler nu...

tisdag 13 oktober 2009

Hummerfiske

Både igår och idag har jag lagt ut hummertinor. Får se om min nybörjartur kan ge någon hummer. Vädret verkar stabilisera sig något och jag hoppas på djuphavsfiske väldigt snart.

lördag 10 oktober 2009

Information om Vengsöy

Det blir allt mer populärt för oss sportfiskare att besöka den nordliga delen av vårt grannland Norge. Även antalet sportfiskecamper har ökat, vilket gör det ännu bekvämare för oss att planera fiskeresan. Ibland behöver man vara i god tid för att boka in veckan man tänkt sig innan den blitt fullbokad. Därför kan jag rekommendera er som har planer om att fiska kring vattnet vid Kvalöya, att besöka grannön Vengsöy, som ligger väster om Kvalöya. På Vengsöy ligger den lilla fiskecampen Sjöbuferie, som består utav två gemytliga stugor, där även en tredje hyrs ut emellanåt. Stugorna består utav fyra sovplatser, men det finns möjligheter till att ordna fler. Stugorna är placerade precis intill havet och man får en maximal sjökänsla även på land.
Fisket omkring Vengsöy är fortfarande oupptäckt och det finns mängder av platser att utforska. Det är heller inte långt till fiskeplatserna vid Kvalöya som levererat mängder av hälleflundror, med en bjässe på nästan 200 kilo i topp. Rödspättafisket är också utöver det vanliga och det kommer årligen upp stora plattor. Beståndet av havskatt är också relativt gott på vissa områden. När det är blåsigt finns det områden kring Vengsöy som är skyddat mot vinden, så man slipper sitta inne i stugan om dagarna. När vädret är riktigt bra och man har avsikten att sticka ut på öppet hav för att utforska på djupet, är Vengsöy en perfekt utgångspunkt.
Om man är trött på att bila den långa resan till nordnorge, går det att flyga till Tromsö och hyra båt på fiskecampen.

Priser på boende:
Mellansäsong:
Mellan 15.04 - 31.05 och 01.09 - 15.10
3150,- NOK pr. vecka, eller 500,- NOK pr dygn.

Högsäsong:
Mellan 01.06 - 31.08
3850,- NOK pr vecka, eller 550,- NOK pr dygn.

Klicka på annonsen till vänster för att läsa mer om Sjöbuferie och kolla på bilder. På deras hemsida finns även mail- och telefonkontakt ifall du har några frågor. Det går även bra att ringa eller maila mig om du undrar någonting.














torsdag 8 oktober 2009

Äkta höstväder

Blåst och massa extra arbeten har gjort att fisket har trappats ner det senaste. Det positiva med det, är att fiskesuget stiger allt mer. Får se vad kommande dagar bjuder på för väder, men än så länge verkar det bli blåsigt.