torsdag 30 juli 2009
Påbörjat resan nu
Är hemma i Falköping och hälsar på släkten lite snabbt. Omkring klockan 12.00 börjar resan till Danmark. Har vi tur lyckas vi komma ut en sväng imorgon och kniper en piggvar eller två.
tisdag 28 juli 2009
Hårda vindar
Kraftiga vindar drabbar Danmark under torsdag och fredag så resan till Stora bält blir framflyttad en dag. Vi åker ner torsdag men troligtvis blir det inget fiske under fredagen, eftersom dmi har lovat vindar upp till 18 m/s. Helgens prognoser ser däremot bättre ut, med vindar både lördag och söndag upp till 8 m/s. Ser fram emot att dra några pigg- och slätvarar.
söndag 26 juli 2009
Tackel, tackel och åter tackel
Konsert och fiske
Dagens fisketur ska vi inte nämna, men det slutade med tampar och en båt framför :)) Hann med lite fiske och fångade några berggyltor upp till knappt kilot. I helgen har det bland annat blivit en konsert i Langesund med Kurt Nilsen, Espen Lindh och några andra. För att inte tidigare lyssnat på musiken något vidare får de klart godkännt för uppträdandet.
lördag 25 juli 2009
Bättre resultat idag
Tävlingarna närmar sig med stormsteg just nu och redan nästa helg är det dags för den danska tävlingen i Stora Bält. Helgen efter är det Langesundsfestivalen som stundar. Så fisket börjar mer och mer gå in för träningsfiske, så nu gäller det att ligga i. På onsdag beger vi oss till Danmark för träningsfiske och ni kan givetvis följa rapproter från träning- och tävlingsfisket. Jag ligger långt efter med tackelknytningen, så några sena kvällar kommer ägnas åt detta.
Dagens fiske får ändå anses som godkännt, då fisket riktades efter arter som är något oklara. Började med bergskädda och äntligen var det min tur. Min första rättkrokade kom upp efter många timmars slit tidigare åt och faktum är att inte en enda glyskolja nappade idag...
Testade en gammal plats på brungylta som gav resultat i andra driften, en fisk som vägde drygt 150 gram. Blev även ett par andra arter som bifångst. En annan bifångst blev en krabbtimma och det nya Antaresspöet fick bekänna färg. Nu är det bara kummel kvar att överlista.
Dagens fiske får ändå anses som godkännt, då fisket riktades efter arter som är något oklara. Började med bergskädda och äntligen var det min tur. Min första rättkrokade kom upp efter många timmars slit tidigare åt och faktum är att inte en enda glyskolja nappade idag...
Testade en gammal plats på brungylta som gav resultat i andra driften, en fisk som vägde drygt 150 gram. Blev även ett par andra arter som bifångst. En annan bifångst blev en krabbtimma och det nya Antaresspöet fick bekänna färg. Nu är det bara kummel kvar att överlista.
torsdag 23 juli 2009
Världsrekord och skitfiske
Skitfisket står jag för idag. Försökte på kolmule tillsammans med Kennet, men resultatet blev noll, endast en tappad fisk som vi misstänkte var något annat. Körde vidare och testade annat fiske, men lika dåligt dett. Vitlingarna och glysorna var däremot riktigt i stöten, men det hör väl till vanligheterna.
Rekordfisken kommer ifrån Röst och handlar om en torsk på 20,5 kilo. Vikten är långt ifrån den största spöfångade torsken, men fångstmetoden skiljer sig på alla sätt och vis. Denna torsk blev tagen på ett flugspö och fajten beskrevs som brutal. Fångstmannen har jag inget namn på, men guiden var Pelle.
Rekordfisken kommer ifrån Röst och handlar om en torsk på 20,5 kilo. Vikten är långt ifrån den största spöfångade torsken, men fångstmetoden skiljer sig på alla sätt och vis. Denna torsk blev tagen på ett flugspö och fajten beskrevs som brutal. Fångstmannen har jag inget namn på, men guiden var Pelle.
onsdag 22 juli 2009
Tävlingsväder
I måndags blev det en kvällstur efter jobbet i jakt efter skrubba. Men inga napp på denna art, och när klockan närmade sig 20.00 var planen att göra ett försök efter kummel. Men att få tag i agnfisk gick totalt troll för oss och inte en enda sill syntes på lodet. Makrillen ville heller inte hugga, och dagen slutade i katastrof.. Igår blev det en skön dag på land. Men idag var det dags att på det igen. Regnet öste ner och på väg mot Cirkus började vinden tillta. Med gammal sjö plus de 10 m/s som blåste idag var vågorna tillräckligt höga för att avbryta planen. Gick istället inomskärs för att söka skydd och började pillefiska. Det nappade på endel, men inget speciellt roligt hände. Några knotar upp till 300 gram och massa andra arter blev det. Imorgon blir det nytt fiske och förhoppningsvis om vädret tillåter åker vi utomskärs.
söndag 19 juli 2009
Sillhaj fångad i Norge
Pelle Karlsson som var guide på röst förra året är nu uppe på ett återbesök. Han ringde och berättade om en spöfångad sillhaj från området. Hajen vägdes till 19,6 kg och fångades av Pekka. För sin storlek var det ingen bjässe till haj då det fångats i redskap på över 100 kg i norska vatten. Men antalet spöfångade sillhajar är lätträknade och fångsten får anses som ganska unik. En riktig drömfisk att fånga i skandinaviska vatten.
Helgens bravader
Dåligt väder kombinerat med en stad full med uteliv resulterade i två tuffa festdagar och fisket fick vila något. Fredagen blev det en kort fisketur inomskärs och det nappade på ganska bra, men utan något av värde. Likaså idag blev det en kort fisketur inomskärs. Fiskade lite sill och testade några platser som inte gav något nämnvärt. I veckan ser vädret skapligt ut och mycket fiske väntar.
onsdag 15 juli 2009
Plattfiskar
Idag var vindarna betydligt lägre och solen tittade fram på eftermiddagen. Jag och Thore stack ut en sväng och testade ett nytt ställe i jakt efter skrubbskädda. Det blev en del andra fiskar som sandskäddor upp till 350 gram, rödpättor på lite drygt 400 gram. Fick även några skapliga knotar under fisket. Hur som helst en trevlig dag på havet.
tisdag 14 juli 2009
Bilder från Vengsöy
De fyra gubbarna hade under sin långa fiskeresa bosatt sig på Vengsöy som är en grannö till Kvalöya. Under resan blev det även några fiskepass i det heta Kvalöysundet, men de hade stora möjligheter till att prova nya ställen, platser som gav dem stora hälleflundror, rödspättor och lerskäddor nära världsrekord. I slutet på deras resa blev det sämre väder med hårda och nordliga vindar, vilket försvårade fisket och begränsade gångavstånden. Men nu i efterhand summerar de ihop två riktigt sköna fiskeveckor med häftiga upplevelser och fina fiskar.
Klas har fångat sitt livs första flundra och är supernöjd över sin första fiskeresa i Nordnorge.
Inte många dagar ser ut så här, Per passar på att njuta för fulla muggar.
Två riktigt stora lerskäddor, farsans väger 740 gram och Magnus håller nog troligtvis ett svårslaget personbästa på otroliga 988 gram. Fisken vägdes ett antal timmar efter fångst i land och endast 27 gram från världsrekord. Frågan är om rekordet hade slagits om de vägt fisken direkt.
måndag 13 juli 2009
Dagens fiske
Fram till klockan 16.00 har det idag regnat konstant, sen tittade solen fram bland molnen. Ett perfekt tillfälle att passa på och blöta fiskekrokarna efter jobbet. Väderprognoserna visade bara en enda stor sol, men så blev inte fallet. Vi fick någon regnskur över oss och mestadels molnigt. Utomskärs var vindarna tuffa, men något positivt i det hela är att temperaturen har sjunkit ner till runt 17 grader, och fisket var betydligt bättre mot förra veckan. Med mig idag hade jag arbetskamraten Espen, och vi ägnade dagen åt lite pillefiske. Det blev några plattfiskar, knotar m.m. Även idag lyckades vi lura upp en lerskädda på ett nytt ställe som vägdes till 240 gram. Gjorde även ett halvhjärtat försök efter kummel, utan några större framgångar. Det blir nya försök!
torsdag 9 juli 2009
42 kg plattfisk
Telefonen ringde och jag hörde en glad röst mellan vindstörningarna. Anade geneast att det kommit upp något bättre nu, men det första jag hör är att de fångat en flundra på 4,2 kilo... Tänkte varför ringer man och berättar om resans minsta hälleflundra? Frågade då om det var en rödspätta de hade fått med en drömvikt. Efter lite skratt får farsan fram att det rör sig om en hälleflundra på 42 kilo och han stod för den fina fångsten. Flundran hade småhuggt två gånger innan den gick bet på stormjiggen. Som tur var hade han knutet på en trekrok som han fäst lite framför stjärten, då fisken endast satt ytligt i den. Fisken hade bjudit på bra fajt med ett par långa och tunga rusningar. För övrigt är fisket trögt, men rätt som det är kliver den rätta fisken på. Några timmar återstår av deras resa.
Fler hälleflundror
Hälleflundrorna fortsätter att nappa för gubbarna uppe i Nordnorge. Senaste fiskepasset gav dem två stycken, en på 13 och en på 27 kilo. De hade även kontakt med fler flundror, som efter en tids fajtande som avgick med segern. Ikväll blir deras sista fiskepass, vi får se om de lyckas lura upp något häftigt.
onsdag 8 juli 2009
Den kom iaf i båten
Åsmund Isaksen ringde mig igår och frågade om jag var sugen på en fisketur och självklart kunde man inte säga nej åt att åka lite båt. Eftersom Åsmund inte har fångat någon kolmule ännu började vi med detta fiske. När vi väl kom till plats började vi åka omkring för att se ifall vi kunde få in någon stim på ekolodet. Lodet visor noll, men vi gör ändå ett försök. Ingenting händer efter någon timme och vi bestämmer oss för att lämna platsen, men först var jag tvungen att söka lite till. Lodet visar ett långsmalt stim ungefär 15-20 meter ovanför botten. Vi är snabba ner och vi båda använder oss av räkneverksrullar. Flera gånger passerar vi stimmet utan att det händet något. Jag är fundersam och fattar inte varför vi inte för något... Åsmund däremot är inte överaskad för fem öre. Han säger att det alltid är så här när han är med i båten och han drabbats av en förbannelse när det gäller denna art. Jag tar vågat på mig och lovar honom att någon gång under sommaren se till att han får upp en - kanske blir det en god gärning eller ett dumt löfte :)
Efter detta sticker vi för att fiska bergskädda, och jag passar på att säga att jag måste drabbats av en förbannelse nr det gäller denna art. Jag hinner knappt ner till botten innan det sitter en glyskolja eller stensnultra, och efter ett par timmars fiske är nästan agnet slut. Efter timmatals nötande har jag bara en felkrokad som resultat. Hur som helst så tar det inte lång tid för norrmannen innan det sitter en bergskädda på, som vi uppskattar till ungefär 400 gram. Vi testar även lite annat fiske, men det är fortsatt trögt. En sak lovar jag er att jag under sommaren iaf ska fånga minst en bergsskädda från båt på detta ställe - trägen vinner!
Efter detta sticker vi för att fiska bergskädda, och jag passar på att säga att jag måste drabbats av en förbannelse nr det gäller denna art. Jag hinner knappt ner till botten innan det sitter en glyskolja eller stensnultra, och efter ett par timmars fiske är nästan agnet slut. Efter timmatals nötande har jag bara en felkrokad som resultat. Hur som helst så tar det inte lång tid för norrmannen innan det sitter en bergskädda på, som vi uppskattar till ungefär 400 gram. Vi testar även lite annat fiske, men det är fortsatt trögt. En sak lovar jag er att jag under sommaren iaf ska fånga minst en bergsskädda från båt på detta ställe - trägen vinner!
tisdag 7 juli 2009
Plattfisk nära världsrekord
Farsan och C/O har satsat efter rödspätta det senaste. Fisket var trögt och de fångade bara en på ungefär 600 gram. Men under fisket fick de två lerskäddor som bifångst. Den ena vägde 740 gram och den största vägdes till enorma 988 gram och mättes till 49,5 cm. Detta är bara några gram ifrån gällande värlsrekord som är 1015 gram. Fångstmannen bakom den långsmala plattfisken var Magnus Lantblom. Vi får se om de lyckas knipa någon större, men deras planer går mot hälleflundra. De väntar bara på att vinden ska lägga sig något så ska de testa nya platser. Själv sticker jag ut en sväng idag och ser om fisket är bättre.
måndag 6 juli 2009
Hälleflundror från norr
Idag har det inte blivit något fiske för egen del. Det är mulet väder med regnskurar och jag känner att man behöver ladda upp lite nytt fiskesug. Farsan rapporterade tidigare idag från Kvalöya om fyra mindre hälleflundror, där ingen av dem passerade över 10 kilo. De har fått heta tips där det fångats större exemplar nyligen och ska prova detta så fort det blir väder för det.
söndag 5 juli 2009
Trögt fiske idag
Det blev några timmar på havet även idag, men fiskarna var svårflirtade. Vattentemperaturen var upp mot 22 grader och vattnet hade blivit något grummligare. Kom även ibland några åskknallar. Allt detta tror jag ligger bakom det tröga fisket.
Fick en rapport från farsan igår. De hade fångat några rödspättor upp till 2,56 kilo samt ett par havskatter i vikter upp till nio kilo. Under spättafisket hade de även fått några lerskäddor där största vägde över 500 gram.
Fick en rapport från farsan igår. De hade fångat några rödspättor upp till 2,56 kilo samt ett par havskatter i vikter upp till nio kilo. Under spättafisket hade de även fått några lerskäddor där största vägde över 500 gram.
Ny blogg
Nicklas Kolbeck har nu skapat sig en egen fiskeblogg. Han har planerat in två veckors fiske till havs tillsammans med Christian Bergqvist. Under den långa expeditionen har de som mål att komma ut till Bratten om vädret tillåter, men oavsett så kommer de med garanti rapportera om häftiga fångster. Följ hans fiske på: http://kolbecksfiskeblogg.blogspot.com/
fredag 3 juli 2009
Fiskar från djupet
Jag tror det var första gången i livet jag körde nio sjömil ut till havs utan att själv fiska. Med mig på turen hade jag mina norska arbetskamrater som länge velat testa något djuphavsfiske. Eftersom utrustningen inte hade räckt för fiske över 300 meter, beslutade vi oss för att gå till 167:an för att fånga blåkäft med chans på långa och lubb. Totalt fångade min norska arme åtta blåkäftar tillsammans, med några tappade. Största vägdes till 1120 gram och Espen stod för den. Vi testade även lite djupare fiske ner till 250 meter, men enda händelsen på dagen var när Espen skulle veva upp och 20 meter från botten ser jag bara hans spö böja sig. Med lite otur får han bakslag på rullen och ett skatbo av flätlina bildades och linan small. I våra tankar rörde de sig om något stort och fruktansvärt häftigt, som vid alla tappade fiskar. Efter några minuter när Terje kommit upp ser vi Espens lina intrasslat i han tackel. Jag börjar försiktigt dra i linan och känner att det fortfarande sitter något kvar. Efter 230 meter kommer en torsk upp på 6,6 kilo. Samtidigt som det var en besvikelse skrattade vi gott åt händelsen.
onsdag 1 juli 2009
Hälleflundra 49 kilo!
Fick ytterligare en rapport från farsan igår, de hade fångat tre hälleflunror till. Största flundran stod även denna gång Per för, som tyngde vågen till respektabla 49 kilo! De andra två fiskarna vägde över 10 kilo. De skulle försöka få igång internet så snabbt som möjligt och maila mig bilder.
Samtliga av deras fångster har gapat över storms Giant Jigging Shad i färgen BSD, samma som bilden visar. Göteborgsgänget som bestod av åtta fiskare med delar från Isola, Confidence och andra saltvattensfiskare lyckades landa hela 43 flundror inom loppet av en vecka. Helt otroligt! Toppfisken vägdes till 35 kilo och landades av Mats Lagerstedt. Räknar man till antalet fisk, hade de trots allt otur med att fånga någon riktig bjässe. De hade fiskar långt över 50 kilo, kanske till och med upp till 100 kilo, efterföljandes upp till båten. Där några av fiskarna klev av efter en ursinnig rusning på över 100 meter. Alla flundror tagna på jigg togs på stormjiggar i RCW-färgen. Den fungerade i alla väderförhållanden, solsken som mulet.
Samtliga av deras fångster har gapat över storms Giant Jigging Shad i färgen BSD, samma som bilden visar. Göteborgsgänget som bestod av åtta fiskare med delar från Isola, Confidence och andra saltvattensfiskare lyckades landa hela 43 flundror inom loppet av en vecka. Helt otroligt! Toppfisken vägdes till 35 kilo och landades av Mats Lagerstedt. Räknar man till antalet fisk, hade de trots allt otur med att fånga någon riktig bjässe. De hade fiskar långt över 50 kilo, kanske till och med upp till 100 kilo, efterföljandes upp till båten. Där några av fiskarna klev av efter en ursinnig rusning på över 100 meter. Alla flundror tagna på jigg togs på stormjiggar i RCW-färgen. Den fungerade i alla väderförhållanden, solsken som mulet.
Blåkäft och lubb
Även igår var vädret bra med vindar upp till 3 m/s. Vi åkte då till 167:an för att fiska blåkäft och i första driften drog vi fem stycken. Stängde av motorn under driften i cirka 15 minuter och skulle starta utan ett liv. Det första jag misstänkte var att batteriet var dåligt och redan hunnit ladda ur, eftersom det en gång tidigare har hänt mig, men då hade jag motorn avstängd ett par timmar. Ringde rund till Langesundsborna, och till slut fick jag tag i Thore som skulle kasta sig iväg. När jag står i båten med nästan 350 meter vatten under mig, ser jag att växeln ligger i... Ringer då Thore direkt som precis hunnit till båten, och berättar om mitt pinsamma misstag :) Men man lär sig av sina misstag... Då var det vara att fiska vidare och vi lyckas fånga ytterligare fyra stycken blåkäftar. Största vägde 1220 gram och innebär nytt PB för mig. Fick även en lubb på 5,86 kilo. Tyvärr hade batteriet i kameran tagit slut, men fick en bild på den största blåkäften med mobilen. Lägger upp bilden senare. Tacklet jag fiskade med var ett släptackel knutet av 0,70 nylonlina med två VMC enkelkrokar i storlek 4/0. Agnet var räka. Nytt fiske väntar.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)