tisdag 6 april 2010

Djuphavsfiske 5 april

Inför påsken köpte min norska kompis Espen Abrahamsen, en Ryds Bigfish 600. Innan båten ens kommit i vattnet gick tankarna på djuphavsfiske och annat häftigt fiske. När det nödvändigaste väl var gjort, var vi snabba med sjösättningen. Vi tog en sväng för att provköra båten, vilket följdes med ett oljud och en motor som dog. Efter att stirrat sig blind under motorkåpan kom tankarna på bränslefiltret. Efter att ha tömt ut vattnet ur filtret och tanken, körde vi en ny provrunda. Motorn gick bättre nu, men inte helt rent. Eftersom alla affärer var stängda kunde vi inte göra all service på motorn som behövdes och fiskeplanerna ställdes in.
På måndagen bestämde vi oss för att låna "Hoggafjell", en stor båt som har en maxfart på sju knop. Båten går dessutom inte styra rakt, utan ålar sig fram i vattnet. För att komma 10 sjömil ut behöver man åka 15 för att komma till platsen.
Efter ett par timmar anlände vi till fiskeplatsen som tidigare gett ifrån sig stora långor. Ankaret kastades i på nästan 300 meters djup, då tanken var att fiska på 230-200 meter. Ankaret vägrade dock ta fäste, och många ankringsförsök gjordes för att hålla den 11 tons tunga båten på plats. När hoppet nästan hade lämnat, fick ankaret plötsligt fäste och vi hade 240 meter under båten. En kraftig undervattensström gjorde fisket svårt och vi fick använda oss av sänken på 700 gram. Fisket visade sig heller inte vara på topp. Efter två timmars fiske nappade det på mina grejer, en mindre fisk som släppte efter några minuters fajt. Allt eftersom tiden gick släppte vi ut ankarlina för att fiska grundare och vi avslutade fisket på lite drygt 200 meter. Det blev tyvärr inga fler krokade fiskar denna dag, innan vi var tvungna att åka inåt land.

Inga kommentarer: