måndag 3 augusti 2009

Stora bält cup 2009

Några veckor innan tävlingen hände det värsta som någonsin kunde hända oss, plottern gick sönder. På något sätt hade vatten kommit in, vilket inte ska kunna ske och våra positioner från förra året var borta. Positionerna var däremot inte från mer än tre dagars fiske, men det hade vart till stor hjälp hur som helst. Vi frånsåg motgången och tog nya tag. Vädret innan tävlingen var inget vidare och träningsfisket kunde man glömma. Till slut ändrades prognoserna till något mildare under fredagen och vi beslutade oss för att chansa. Väl på plats blåste det mellan 15-20 m/s och vi hade en jobbig drift för att få ett vettigt fiske. Nu hade vi bara landmärken att gå på till tävlingen, men som tur är fiskar de flesta båtar på samma ställen.

Team Isola med tre riktigt fina varar som de tog i ett trippelhugg och knäckte oss totalt
Lördags morgon och havet ligger helt overkligt som en spegel. Startskottet går klockan 06.00 och vi ser fram emot en lång fiskedag. Det första vi styr mot är en sillplats för att få färskt agn till dagens fiske. Snabbt och lätt går det och vi lyckas fånga tävlingens tyngsta till på ynka 180 gram. Snabbt vidare mot pigg- och slätvarsfisket. Äntilgen får man fiska det man åkt hela vägen för tänker jag. Dessvärre hade danskarna pratat om trögt fiske med många blankpass. Men tävling är alltid tävling, och vi deras motståndare. Det tar inte lång tid innan vi håvar vår första piggvar, en fisk som med öppen mun slår över 30 cm. Frågan var om den kunde godkännas på det sättet? Tidigare i Sverige har det vart fullt godkännt, men vad det gäller i Danmark är en annan fråga. Risken finns även att man får flera tusen i böter vid en fisk under mått. Som tur är kan vi säkre en piggvar vid nästa drigt på cirka 800 gram. Efter en tids nötande lyckas vi höja arten 50 gram innan fisket dog ut. Vi drar vidare för att fiska efter andra arter. Efter en tids fiskande och några vitlingar och plattfiskar i baljan provar vi en annan plats för vararna. Många båtar hade legat i området tidigare under dagen och haft trögt fiske visade det sig, men vi får fisk redan i första driften. Ganska omgående får vi på en bättre fisk som visar sig vara en slätvar på drygt kilot. Vi strålar av glädje i båten. Av de team vi haft kontakt med hade inga fångat någon slätvar och vi kände plötlisgt medgång. Vi gör några fler drifter och får besök av ärkerivalerna Isola, som lägger drifter 10 meter från båten. Vi drar några skämt med varandra och snackar gott. Men plötligt får de i stort sett ett trippelhugg på varar. Två piggvarar och med ungefär 1200 gram på topp och en slätvar över 1600 gram. De strålar av glädje medans vi sjunker ihop till max. Tyvärr kunde vi inte glädja oss åt våra kamraters grymma trippel. Ett litet hopp finns fortfarande men dör snart ut när strömmen vänder och fiskets aktivitet minskar markant. Vi gick mot andra arter och får några godkända, men långt ifrån maxade. I land skrattar vi allesammans åt händelsen trots att det fortfarande svider för oss...
"Giganterna" är alltid lika glada och gjorde en bra prestation på deras första deltagande i den danska tävlingen.

Efter första dagen placerar vi oss 3:a med endast 0,5 poäng efter ledande Team Isola. Otroligt jämnt och spänningen fortsätter på söndagen. Vi hade 11 arter efter lördagens fiske och Stora bält är ett artfattigt område, så våran plan var nu att förbättra vissa arter. Horngädda, sandkädda, rötsimpa vitling och rödspätta är de fiskar vi lyckas höja. Efter en snabb räkning i huvudet får vi fram att vi fångat ungefär 70 nya poäng, något även Isola fått fram att deras fiskedag resulterat. Jag och Magnus står i invägningskön och jämför rensningen av fiskarna mycket noga, för att inte det ska bli något snack om felaktig rensning från någon av parterna. Under prisutdelningen står vi i högsta spänning, men jag anar att konkurrenterna har något poäng mer än oss. Med nio poäng efter Isola slutar vi på 3:e plats och med fyra poäng vinner danskarna i team Banditten. Oerhört jämt. Vi kan summera ihop en mycket lyckad tävling för Sverige men två team topp tre och Nidingen giants på nionde och Team Nessie på 17:e. Nu i helgen är det dags för Langesundsfestivalen, den absolut roligaste tävlingen av de alla. En sista slutspurt på träningsfisket för min del gäller.
Tävlingens mest poänggivande fisk blev en fenknot på knappt fem hekto. Ett dankst team stod för den udda fångsten.

Inga kommentarer: