söndag 19 juli 2009

Sillhaj fångad i Norge


Pelle Karlsson som var guide på röst förra året är nu uppe på ett återbesök. Han ringde och berättade om en spöfångad sillhaj från området. Hajen vägdes till 19,6 kg och fångades av Pekka. För sin storlek var det ingen bjässe till haj då det fångats i redskap på över 100 kg i norska vatten. Men antalet spöfångade sillhajar är lätträknade och fångsten får anses som ganska unik. En riktig drömfisk att fånga i skandinaviska vatten.

7 kommentarer:

Åsmund Isaksen sa...

Rå fangst, selv om den var relativt liten. Skal ikke mange tiåra tilbake før de ble tatt i hundretalls rett utenfor her Henrik :)

Henrik Karlén sa...

Åsmund, nu snackar du om yrkesfångade sillhajar antar jag. Vet att det fångats på spø utanfør Langesund också, men det kan væl inte vara allt før många.

Åsmund Isaksen sa...

Yrkesfiskere ja. Men det sier litt om antallet da og nå... Trist, for hadde det vært samme antall nå som da hadde vi hatt et temmelig heftig fiske her :-D

Henrik Karlén sa...

Han vart grymt hæftigt att fånga en, men chansen kænns inte så stor æven om den finns. Vi ska inte trøsta allt før mycket, det finns gøtt om svarthå hær på djupen. Har man riktigt tur kan man få en dubble:)

Åsmund Isaksen sa...

Hahaha! Og kanskje en og annen liten pigghå. Ville nok heller satsa på håkjerringa enn håbrann gett...
Men seriøst, jeg trenger en stor svarthå. Og brungylt, blåkjeft, rødknurr, lusuer og ikke minst kolmule. You fix på onsdag? :D

Henrik Karlén sa...

Vi får bara hoppas på behagliga vindar, annars får vi problem =) Men vi kan ju försöka få något av dem alltid.

Anonym sa...

Man ska släppa tillbaka silhaj eftersom det är en hotad art med mycket långsam fortplantningsförmåga.